U bent hier: Startpagina » Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid
Deze verzekering, meestal kortweg AVP genoemd, dekt het aansprakelijkheidsrisico van de particulier voor schade aan derden in nagenoeg alle privé-situaties.

AVP korte omschrijving

Dekking als door uw toedoen schade wordt toegebracht aan anderen. Ook voorzover deze voortvloeit uit het bezit van dieren of (andere) (on)roerende zaken. Uitgesloten is echter het aansprakelijkheidsrisico dat met motorrijtuigen verband houdt. Het aansprakelijkheidsrisico voor schade aan geleende of gehuurde (e.d.) zaken, is beperkt gedekt. Ook pure opzet (het oogmerk om schade toe te brengen of de zekerheid dat die zou ontstaan) is uitgesloten.

 
 

Verdere kenmerken

Gekozen kan worden voor een dekking voor een alleenstaande of een gezin; in het laatste geval zijn alle gezinsleden verzekerd. Ook kinderen, die in verband met studie buitenshuis wonen, blijven verzekerd (ook na meerderjarigheid).

De aansprakelijkheid voor letselschades die gezinsleden elkaar toebrengen is ook gedekt.  De kosten van verweer in verband met niet-terechte aanspraken zijn ook gedekt; de verzekeraar neemt het verweer daartegen geheel voor zijn rekening en zo blijft de verzekerde veel rompslomp bespaard.
 

Voor wie?

Een must voor iedere particulier, hetzij als alleenstaande, hetzij als gezinshoofd namens het hele gezin.
 

Premie

De premie bedraagt doorgaans maar enkele tientjes per jaar, met een gering verschil tussen een polis voor een alleenstaande of een gezin. Een vrijwillig gekozen eigen risico kan een korting op de premie opleveren.
 

Bijzondere kenmerken

De polis werkt volgens het beginsel dat alles gedekt is, wat niet expliciet is uitgesloten. Dat betekent ook dat er sprake is van een werelddekking. Maar ook:  (geleidelijke) milieuschades (olietank, asbest) zijn gedekt, voorzover de verzekerde daar aansprakelijk voor is.